Zgodovina ORTA

Leta 1981 sta gimnazijca in rokerja Marko in Andrej sanjala , da bi imela svoj rock klub, kjer bi se zbirali in igrali glasbeniki ter ostali podobno misleči. Klub bi jima nudil neodvisnost in omogočal, da ostaneta kar sta in se ne uklanjata vetrovom. Zato sta ga poimenovala Orto (neodstopajoč od začrtane poti).

Virtualni klub je postal realnost decembra 1994, ko sta ga po dveletnem delu končno odprla. Staro tovarno Zmaj, kjer se Orto nahaja je v časopisnem oglasu odkril Andrej. Potem sta skupaj s študentom arhitekture Primožem Jezo oblikovala interier in spravila svojo vizijo v življenje. Za oblikovanje te vizije je Jeza prejel Plečnikovo študentsko nagrado leta 1998.

Otvoritev Orta s samosvojim, avtentičnim dizajnom in glasbenim programom, je povzročila pravo evforijo med obiskovalci lokalov v Ljubljani in tudi v Sloveniji. V megleno zaspani Ljubljani, se je po nekaj letih mirovanja prebudil punk-rokerski-alter duh, ki je z odprtjem Orta končno našel svoj »dom«. Sami besedi Orto je bila dodana beseda bar zato, da bi ljudje vedeli , da gre za javni prostor. Pol leta po otvoritvi je nastopil prvi band- Leteči potepuhi , potem pa je sledilo od 150-200 nastopov različnih bandov vsako leto. Med njimi je bilo poleg zvenečih domačih imen tudi veliko tujih. Potem je leta 1999 spodnji del lokala , ki se imenuje bar dobil še mlajšega bratca v zgornjem nadstropju , ki se imenuje klub. S tem je koncertni in ostali program v Ortu dobil še dodatni pospešek. V tem drugem obdobju pa do dandanes jim pri oblikovanju pomaga arhitetka Špela Kokalj.

Čeprav se je prostor razširil, je ohranil svojo klubsko atmosfero in odlično zvočno primerljivost z glasbenimi studiji. Zelo malo je domačih punk-rock, pop, metal glasbenikov , ki od otvoritve lokala, še tukaj niso nastopili, saj se je od leta 1994 pa do danes v Ortu zvrstilo več kot 2000 nastopov domačih in tujih glasbenih skupin. Orto pa je poleg koncertnega dogajanja, poznan tudi po bogatem DJ programu, ki se izvaja tako v spodnjih prostorih, kot v klubu.

K novi pridobitvi popolne ponudbe Orta, štejemo tudi leto 2007, ko so kadilci pridobili svoj prostor (kadilnico) in se je v spodnjem nadstropju odprl še en razvedrilni prostor z biljardi in ročnim nogometom. Vsako leto pa je Orto tudi gostitelj edinega celomesečnega klubskega glasbenega festivala v Sloveniji! Že tradicionalni Orto Fest se odvija vsako leto v mesecu aprilu in takrat postreže z velikim številom glasbenih dogodkov.

Orto nadaljuje osnovno poslanstvo svojega delovanja, ki si jo je zadal že ob sami otvoritvi. Biti samosvoj, neodvisen, drzen, zabaven in domač ter ponuditi gostom širok in pester glasbeni in DJ program, tudi na mednarodni ravni. Hkrati pa je Orto že od nekdaj tudi zatočišče za vse, ki potrebujejo prostor v katerem so vedno lahko samosvoji. Kjer so vedno lahko Orto.

Domdesign

Orto Bar

Orto Bar
Grablovičeva 1
1000 Ljubljana
+386 1 23 21 674
info@orto-bar.com

Uradni podatki

KIR d.o.o.
Grablovičeva 1
1000 Ljubljana
ID za DDV: SI99568837
IBAN: SI56 6100 0001 3957 774 (Delavska hranilnica d.d.)

Certifikat digitalnosti